dimarts, 27 de febrer del 2024

8 DE MARÇ (DIA INTERNACIONAL DE LES DONES)


Per que es celebra el 8 de Març el dia de la dona?


El 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona per commemorar la lluita de les dones per la seva participació, en igualtat de condicions amb els homes, en la societat i en el desenvolupament íntegre com a persona. Aquest dia té el seu origen en els moviments obrers i feministes del segle XIX i XX, especialment en els fets ocorreguts el 8 de març de 1857 i el 1917, quan les treballadores tèxtils de Nova York i de Rússia van sortir al carrer per protestar per les seves pèssimes condicions laborals i per la manca d’aliments.


Dones importants per al Dia Internacional de la Dona:

Greta Thunberg (2003-): és una activista sueca que lluita contra el canvi climàtic i la crisi ecològica. Va iniciar el moviment Fridays for Future, que convoca vagues estudiantils per exigir accions urgents als governs i les institucions. Ha participat en nombroses cimeres i conferències internacionals, on ha denunciat la inacció i la irresponsabilitat dels líders mundials davant la greu situació del planeta.

Marie Curie (1867-1934): va ser una científica polonesa que va descobrir dos elements radioactius, el radi i el poloni, i va ser la primera persona que va guanyar dos Premis Nobel en diferents disciplines: física i química. Va ser pionera en l’estudi de la radioactivitat i les seves aplicacions en medicina.

Rosalind Franklin (1920-1958): va ser una biofísica britànica que va obtenir la famosa fotografia 51 que va revelar l’estructura de l’ADN. El seu treball va ser clau per al descobriment de la doble hèlix, però no va rebre el reconeixement que mereixia en vida. Els seus col·legues Watson, Crick i Wilkins van guanyar el Premi Nobel de Medicina el 1962 amb les seves dades.

Clara Campoamor (1888-1972): va ser una política i advocada espanyola que va defensar el dret al vot de les dones a Espanya. Va ser una de les principals impulsors de la Constitució de 1931, que va reconèixer la igualtat jurídica entre homes i dones. Va ser també una activista pels drets civils, la llibertat religiosa i l’educació laica.

Frida Kahlo (1907-1954): va ser una pintora mexicana que va expressar la seva vida, el seu dolor i la seva identitat a través de les seves obres. Va ser una dona rebel, independent i compromesa amb les causes socials i polítiques del seu temps. Va ser una de les primeres artistes que va reivindicar el dret a ser una mateixa, sense seguir els cànons de bellesa ni els estereotips de gènere.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Guia de Cap de Setmana a Londres

Sempre he somiat amb visitar Londres, una ciutat molt bonica , amb els seus carrers plens d’història i modernitat. Així que, si tingués l’op...