dimarts, 30 de gener del 2024

Entrada Blog 2 Carnestoltes

 Història del Carnestoltes:

El Carnestoltes, també conegut com a carnaval, és una festa que es celebra set setmanes després de la primera lluna plena passada el solstici d’hivern, durant el mes de febrer. Aquesta celebració està relacionada amb moltes celebracions religioses i es realitza principalment durant el període de la Quaresma del calendari cristià. El Rei Carnestoltes és un personatge fictici que presideix les activitats del cicle festiu de Carnaval i encarna totes les qualitats relacionades amb la disbauxa, la transgressió, la burla i la festa.


Cinc curiositats sobre el Carnestoltes:

  1. El Carnestoltes va ser introduït pels portuguesos i té tradicions que es remunten a les festes elegants de París.
  2. Els esclaus africans van introduir la samba al Brasil a principis del segle XX.
  3. El Carnestoltes de Sitges és un dels més emblemàtics de tot Catalunya.
  4. El Carnestoltes és una festa que sol entusiasmar als més petits.
  5. Els plats tradicionals del Carnestoltes inclouen la botifarra d’ou i la coca de llardons.

Carnaval de Venècia:

El Carnaval de Venècia va començar suposadament l’any 1162, en celebració de la victòria de Venècia sobre Aquileia. No obstant això, l’ús de màscares a la llacuna veneciana podria remuntar-se fins al segle IXÉs un moment en què la rígida jerarquia social es suavitza, arriben processons i obres de teatre a la ciutat i la música, el ball i l’activitat desenfrenada prenen els carrer. Les màscares es feien amb materials senzills com l’argila i el paper maixé i es portaven segons uns quants arquetips clàssics, com la Bauta anònima, la misteriosa i silenciosa Moretta, o la fascinant Gnaga, una mena de personatge travestit amb una cistella de gatets sota el braç.

dimarts, 16 de gener del 2024

FETS HISTORICS

 Gener: El 2024, els científics de Corea del Sud van aconseguir mantenir una reacció de fusió nuclear a temperatures superiors als 100 milions de graus Celsius durant 30 segons.


Febrer: El 1665, les forces britàniques van capturar Nova Amsterdam, el centre de la colònia holandesa a Amèrica del Nord. La colònia comercial a l’illa de Manhattan es va anomenar Nova York en honor al Duc de York, el seu nou governador.


Març: El 1926, Malcolm Campbell va establir un nou rècord mundial de velocitat terrestre de 174 mph (278 km/h) a Gal·les.


Abril: El 1848, es va descobrir or a Califòrnia.


Maig: El 1804, l’enginyer britànic Richard Trevithick va demostrar la primera màquina de vapor que funcionava sobre rails.


Juny: El 2021, la NASA va anunciar dues noves missions per estudiar el ‘món habitable perdut’ de Venus en 2028 i 2030.


Juliol: El 1797, es va produir la invasió francesa de Fishguard.

Agost: El 1967, la ministra de transport Barbara Castle va introduir l’alcoholímetre, una forma de comprovar el nivell de concentració d’alcohol en sang (BAC) d’una persona a la carretera.


Setembre: El 1100, el rei Guillem II (Rufus) va ser assassinat per una fletxa en circumstàncies misterioses mentre caçava al Nou Bosc.


Octubre: El 1908, el Model T, venut per la Ford Motor Company, es va posar per primera vegada al mercat.


Novembre: El 1859, es va publicar per primera vegada “L’origen de les espècies” de Charles Darwin.


Desembre: El 1903, els germans Wright van realitzar el primer vol motoritzat controlat i sostingut.


Guia de Cap de Setmana a Londres

Sempre he somiat amb visitar Londres, una ciutat molt bonica , amb els seus carrers plens d’història i modernitat. Així que, si tingués l’op...